Wykonanie
Składniki:5 główek
czosnku (na 3 małe słoiczki)
oliwa z oliwekpieprz świeżo zmielony (po łyżeczce na słoiczek)
czosnek obieramy,przekrajamy na pół (więcej aromatu będzie w
oliwie) wkładamy do słoiczków.nie za ciasno.(ja wlozylam za ciasno i nie mialy miejsca.po tygodniu przelozylam je do wiekszego
sloja)
oliwę wlewamy do garnka,podgrzewamy (nie gotujemy) ciepła ale NIE GORĄCĄ (bo słoik pęknie)
oliwe wlewamy do słoiczków z
czosnkiem,dodajemy łyżeczkę
pieprzu i dokładnie zakrecamy.można pasteryzowac ja jednak tego nie robiłam bo
czosnek u mnie schodzi jak
woda ;)po kilku dniach jest już gotowy (
oliwe można dodać do sałatek a
czosnek do dań)
po tygodniu przelozylam je do wiekszego
slojadodalam suszone
ziola i
papryke i dolalam
oliwy